Το τρέξιμο αποτελεί την πιο αγαπημένη αθλητική δραστηριότητα, με πολλά εκατομμύρια ανθρώπων να το χρησιμοποιούν για γυμναστική αλλά και ως βασικό τους άθλημα. Χαρακτηριστικό είναι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται χιλιάδες αγώνες δρόμου σε όλο τον κόσμο, όπου πλήθος ανθρώπων όλων των ηλικιών λαμβάνει μέρος για να διαγωνιστεί.
Οι αγώνες αυτοί έχουν διάφορες αποστάσεις με την πιο δημοφιλή να είναι τα 5χιλ (λόγω ότι είναι η πιο προσβάσιμη απόσταση για τους ελεύθερα ασκούμενους) αλλά σίγουρα η πιο εμβληματική είναι αυτή την 42.195 μέτρων, ο γνωστός μαραθώνιος.
Δείτε το άρθρο μας
Από την πρώτη διοργάνωση το 1896 στους ολυμπιακούς της Αθήνας, πλέον απαριθμούμε πάνω από 800 διοργανώσεις ανά τον κόσμο που συμπεριλαμβάνουν αυτή την απόσταση, με αριθμό συμμετεχόντων ο οποίος δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά σίγουρα ξεπερνάει το 1,3 εκατομμύρια (πηγή Runrepeat. Έως το 2018). Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον κάποιες από τις διοργανώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και 55,646 συμμετέχοντες (όπως ο μαραθώνιος της Νέας Υορκης για το 2024) (Πηγή: runnersworld), με τα δεδομένα να δείχνουν ότι υπάρχει ανοδική τάση στον αριθμό των αιτήσεων για συμμετοχή στους μεγάλους αγώνες.
Τι γίνεται στην Ελλάδα αναφορικά με τον μαραθώνιο?
Στην χώρα μας το δρομικό κίνημα φαίνεται ότι έχει μια σταδιακή αύξηση στον αριθμό των συμμετεχόντων χωρίς να έχουμε βέβαια στατιστικά δεδομένα. Όσοι ασχολούνται με το τρέξιμο για αρκετά χρόνια, σίγουρα έχουν παρατηρήσει μία αύξηση στον αριθμό των αγώνων αλλά και τον αριθμό των συμμετεχόντων, τόσο σε αγώνες δρόμου όσο και βουνό. Σύμφωνα με το καλεντάρι το 2024 γίναν συνολικά 583 αγώνες (κατά προσέγγιση) (που έχουν προστεθεί επίσημα στο καλεντάρι γνωστών site στον χώρο).
Από αυτούς τους αγώνες μόλις 5 αφορούν τον μαραθώνιο, δηλαδή τα 42,195 χιλ. Από τους οποίους αντλήσαμε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά τα οποία θα παρουσιάσουμε στην συνέχεια (από όσα δεδομένα είχαμε πρόσβαση και μπορούσαμε να επεξεργαστούμε).
Ας δούμε ποιοι ήταν οι 5 μαραθώνιοι που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2024
1) 17ος μαραθώνιος Μεσσήνης, 7/4/2024
2) 8ος μαραθώνιος Κρήτης 14/4/2024
3) 18ος μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος 21/4/2024
4) 9ος μαραθώνιος Ρόδου 21/4/2024
5) 41ος Αυθεντικός μαραθώνιος Αθήνας 10/11/2024
Κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά από τους μαραθωνίους που έγιναν στην Ελλάδα το 2024.
1) Αριθμός συμμετεχόντων:
Τα δεδομένα μας έδειξαν ότι το 2024 τερμάτισαν συνολικά 19020 δρομείς!! Από αυτούς 4006 ήταν γυναίκες και 15014 ήταν άντρες δηλαδή το 21% και 79% αντίστοιχα. Βέβαια στον μαραθώνιο της Αθήνας για παράδειγμα συμπεριλαμβάνουμε και τους αθλητές που τερμάτισαν μετά το χρονικό όριο των 8 ωρών. Επίσης μέσα στο σύνολο συμπεριλαμβάνονται και ξένοι αθλητές καθώς και οι αθλητές που συμμετείχαν σε περισσότερους από έναν μαραθώνιους εντός Ελλάδας. Μπορεί να είναι λίγοι αλλά για αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να πούμε πόσοι είναι ακριβώς οι Έλληνες που τερμάτισαν μαραθώνιο φέτος εντός Ελλάδας (πολλοί συμπατριώτες μας τρέχουν και σε αγώνες του εξωτερικού).
Στους κύκλους των δρομέων μπορεί να υπάρχει η αίσθηση ότι όλοι τρέχουν Μαραθώνιο. Η αλήθεια είναι ότι τα νούμερα μας λεν ότι δεν είναι κάτι τόσο συχνό. Ο μαραθώνιος αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα στην δρομική «καριέρα» κάποιου και σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί χρόνο, προσπάθεια αλλά δεν μπορεί να γίνεται και πολύ συχνά.
2) Μεγαλύτερος σε αριθμός τερματισμών
Χωρίς να μας κάνει έκπληξη, ο αγώνας με τους περισσότερους τερματισμούς είναι αυτός της Αθήνας. Στον οποίο τερμάτισαν πάνω από 13300 άντρες και 3722 γυναίκες (χωρίς να έχουμε λάβει υπόψιν το όριο 8 ωρών). Αριθμός ο οποίος αποτελεί το 90% των συνολικών τερματισμών στην Ελλάδα!! Εδώ καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο αγώνας για τους Έλληνες μαραθονοδρόμους.
Ακολουθεί με 1111 τερματισμούς αντρών και 157 γυναικών ο μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος στην Πέλλα-Θεσσαλονίκη. Αριθμοί οι οποίοι αποτελούν το 6,6% των συνολικών τερματισμών.
Μετά ο μαραθώνιος της Κρήτης με 223 άντρες και 51 γυναίκες (1,4% των συνολικών τερματισμών εντός Ελλάδας)
Στην συνέχεια ο Μαραθώνιος ρόδου με 185 άντρες και 47 γυναίκες (1,2% των συνολικών τερματισμών εντός Ελλάδας)
Και κλείνουμε με τον μαραθώνιο της Μεσσήνης, τον οποίο Τερμάτισαν 175 άντρες και 29 γυναίκες (1,1% των συνολικών τερματισμών εντός Ελλάδας).
3) Καλύτερη επίδοση για το 2024
Η καλύτερη επίδοση εντός Ελλάδας για το 2024 στον μαραθώνιο, σημειώθηκε στον μαραθώνιο Ρόδου με 2 ώρες 16 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα από τον Kurgat Kiptoo Moses και 2η καλύτερη στον μαραθώνιο Αθήνας από τον εξαιρετικό Πιτσώλη Χαράλαμπο με 2 ώρες 18 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα παρότι θεωρείται ως η πιο «αργή» διαδρομή από τους υπάρχοντες μαραθώνιους στην Ελλάδα. Αντίστοιχα στις γυναίκες η Σταματία Νούλα κυριάρχησε με χρόνο 2:40:19 στον μαραθώνιο της Αθήνας.
4) Ποια είναι η μέση επίδοση στους μαραθωνίους της Ελλάδας για το 2024
Σαφώς και από μόλις μία χρονιά και τόσο λίγους αγώνες, δεν μπορεί να βγεί ακριβές συμπέρασμα για την «μέση» επίδοση, ειδικά αν συμπεριλάβουμε την περίπτωση του Μαραθωνίου της Αθήνας ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση στις επιδόσεις (από 2:18 έως 9,5 ώρες). Επίσης ο μεγάλος αριθμός δεδομένων καθώς και η δυσκολία να τα συγκεντρώσουμε μας οδήγησε να επεξεργαστούμε τα δεδομένα από έναν μόνο αγώνα από τους 5. Βέβαια, ακόμα και έτσι, παίρνουμε μια ενδιαφέρουσα εικόνα.
Ο μέσος όρος επιδόσεων σε αυτόν τον αγώνα για άντρες και γυναίκες ήταν 4 ώρες 22 λεπτά και 1 δευτερόλεπτο! Πιο συγκεκριμένα, 4 ώρες 32 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα για τις γυναίκες και 4 ώρες 19 λεπτά 26 δευτερόλεπτα για τους άντρες!!
Αυτοί οι χρόνοι μπορεί να φαντάζουν γρήγοροι, ειδικά αν τους συγκρίνουμε με τα διεθνή δεδομένα τα οποία μας δίνει η ascics και τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν του 2018, η μέση επίδοση για γυναίκες παγκοσμίως στον μαραθώνιο ήταν 4 ώρες και 52 λεπτά και 4 ώρες και 32 λεπτά για τους άντρες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μέση επίδοση το 1986 ήταν μόλις 3 ώρες και 48 λεπτά!!
Η μεγάλη διαφορά στα δικά μας δεδομένα πιθανόν έγκειται στο γεγονός ότι αναλύσαμε τα δεδομένα ενός αγώνα εντός Ελλάδας ο οποίος είχε το 1,4% των συνολικών τερματισμών για το 2024 και πιθανόν δεν επιλέγεται από πολλούς δρομείς χαμηλότερου επιπέδου (Η μετακίνηση στην πόλη διεξαγωγής πιθανόν εμπόδιο για έναν αρχάριο δρομέα ή πραγματοποιούν αυτή την μετακίνηση πιο έμπειροι δρομείς που το συνδυάζουν με εκδρομή).
Αν μπορούσαμε να αναλύσουμε τα δεδομένα του μαραθωνίου της Αθήνας σαφώς και θα υπήρχε άλλη εικόνα για την «μέση» επίδοση» λόγω του πλήθος κόσμου που το έχει στο bucket list του να ολοκληρώσει την κλασσική διαδρομή.
Τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από τα παραπάνω δεδομένα για τον μαραθώνιο στην Ελλάδα:
1) Αν έχεις ολοκληρώσει έναν μαραθώνιο μπορείς να νιώθεις ξεχωριστός καθώς λίγοι Έλληνες το καταφέρνουν κάθε χρόνο.
2) Αν η επίδοσή σου είναι κάτω από 4:19 στους άντρες και 4:32 στις γυναίκες, τότε σίγουρα θεωρείται μια πολύ καλή επίδοση αφού θα είσαι γρηγορότερη/γρηγορότερος από περισσότερους από τους μισούς δρομείς
3) Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον μέσο όρο του 1986 έγκειται στο γεγονός ότι πλέον το τρέξιμο έχει διαδοθεί σε περισσότερο κόσμο με διαφορετικό αθλητικό επίπεδο και στόχους
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν κάποιος θα μπορούσε να διαθέσει χρόνο για να κάνει μία ανάλυση δεδομένων και άλλων ετών και να γίνει μία σύγκριση με τα φετινά και παλαιότερα δεδομένα. Έτσι θα μπορούσαμε να δούμε τις τάσεις, αν πχ αυξάνεται ο αριθμός των τερματισμών, τι ηλικίες τρέχουν, ποιες είναι οι επιδόσεις ανά ηλικία, αν υπάρχει αρνητικό ή θετικό χρονικό split και πολλά άλλα που θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Σημείωση από εμάς:
Παρότι δεν είμαστε οι πιο έμπειροι δρομείς, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σε έναν τέτοιο αγώνα αποτελεί highlight για κάποιον που του αρέσει η άθληση και το τρέξιμο. Χρειάζεται 3 πράγματα για να γίνει πραγματικότητα. Να μπει ο στόχος, να γίνει η προπόνηση με το σωστό πλάνο και να σεβαστούμε την διαδικασία.
Από την Ομάδα του Workout Intelligence.
Για περισσότερα άρθρα πάνω σε θέματα τρεξίματος και γυμναστικής, μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μας workoutintelligence.com/fitness-ygeia-apodosi-blog
Πηγές:
Comments