Η εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ μέσω των πανελληνίων απαιτεί και την συμμετοχή σε αθλητικές δοκιμασίες. Σε αντίθεση με τις αθλητικές δοκιμασίες στα σώματα ασφαλείας, δεν υπάρχουν υποχρεωτικά όρια τα οποία πρέπει να επιτύχει κάποιος. Από το σχολικό έτος όμως 2020-2021 ισχύει η κατώτατη βάση εισαγωγής στα αγωνίσματα. Σε περίπτωση που οι επιδόσεις τους είναι κάτω από αυτό το όριο, αποκλείεται από την διαδικασία εισαγωγής. Ο υποψήφιος συγκεντρώνει μόρια, ανάλογα τις επιδόσεις του, τα οποία προστίθενται στην γενική βαθμολογία. Έτσι δέχεται ένα μικρό ή μεγάλο μπόνους, το οποίο μπορεί να διευκολύνει την εισαγωγή του σε ένα από τα 5 ΤΕΦΑΑ της χώρας. Οι βάσεις εισαγωγής κυμαίνονται από 15.000 έως 17.500 (max) στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα μόρια τα οποία μπορεί να συγκεντρώσει ο υποψήφιος κυμαίνονται από 0 έως 4.000. Άρα αν κάποιος γράψει 14.000 μόρια στις πανελλαδικές και πάρει από τα αθλήματα 2.100 μόρια, τότε η τελική βαθμολογία του για εισαγωγή σε ΤΕΦΑΑ, θα είναι 16.100. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις δοκιμασίες είναι υποχρεωτική και δεν θα πρέπει να απραλείπεται η προετοιμασία. Παλαιότερα δεν κοβόταν κανένας. Πλέον όμως ο κανονισμός έχει αλλάξει. Ο καθένα εξετάζεται με επιλογή του σε 3 από τις 4 διαθέσιμες δοκιμασίες.
Οι βάσεις εισαγωγής παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μία ανοδική τάση. Από τα 14.000 μέσο όρο πριν το 2012, έχουν φτάσει το 15.500-16.000 . Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω 2 παραγόντων. Α) λόγω της μείωσης των θέσεων στα διαθέσιμα ιδρύματα
Β) λόγω μείωσης της δυσκολίας κάποιων από τις αθλητικές δοκιμασίες.
Ένας τρίτος παράγοντας, για το οποίο δεν έχουμε στοιχεία είναι ίσως η αύξηση της δημοτικότητας των σχολών αυτών.
Για να προπονηθείτε μαζί μας δείτε εδώ:
Πληροφοριακά, στην χώρα μας υπάρχουν 5 τμήματα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού. Μπορεί να δείτε πολλές φορές πλέον την συντομογραφία ΣΕΦΑΑ αντί για ΤΕΦΑΑ. Αυτό συμβαίνει διότι τα τμήματα ανεξαρτητοποιήθηκαν και γίναν αυτόνομες σχολές στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας. Εξού και η ονομασία Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Η φοίτηση σε κάθε τμήμα από αυτά, σου δίνει το ίδιο πτυχίο αλλά υπάρχουν μικρές διαφορές στο πρόγραμμα σπουδών και στην διαθεσιμότητα ορισμένων ειδικοτήτων. Αν σε ενδιαφέρει να εισαχθείς και δεν σε περιορίζει η πόλη φοίτησης, καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με την αντίστοιχη γραμματεία για να μάθεις αν διδάσκεται η ειδικότητα που θες.
Δείτε αν σας ενδιαφέρει και τις ιστοσελίδες των τμημάτων
Πως υπολογίζονται τα μόρια από τις αθλητικές δοκιμασίες
Για να υπολογιστούν τα μόρια τα οποία κέρδισε ο υποψήφιος από την εξέταση των δοκιμασιών γίνεται η εξής διαδικασία. Σε κάθε δοκιμασία ο εξεταζόμενος, ανάλογα με την επίδοσή του, βαθμολογείται από 0 έως 20 βαθμούς. Κάθε βαθμός αντιπροσωπεύει (όπως θα δείτε και στον πίνακα στο τέλος του άρθρου) ένα μικρό εύρος επιδόσεων. Αν η επίδοση πχ είναι από 7.39 έως 7.00 μέτρα στην σφαιροβολία θηλέων, η υποψήφια θα λάβει τον βαθμό 10 στα 20. Το ίδιο γίνεται και για τις άλλες 2 δοκιμασίες.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις βαθμολογίες από τις 3 δοκιμασίες και τις διαιρούμε με το 3 για να βρούμε τον μέσο όρο τους. Αφού βρούμε το μέσο όρο, τον πολλαπλασιάζουμε με το 200 και βγάζουμε τα τελικά μόρια. Έτσι για παράδειγμα αν είχαμε στο πρώτο αγώνισμα βαθμολογία 11 στο δεύτερο 13 και στο τρίτο 6 τότε θα είχαμε 11+13+6=30 και 30/3= 10 οπότε 10Χ200=2000 μόρια!
Ελάχιστη βάση εισαγωγής
Από την σχολική χρονιά 2020-2021 ήρθε μία σημαντική αλλαγή στο πως εισάγεται κάποιος στα ΤΕΦΑΑ. Γεγονός που εμπόδισε πολλούς υποψήφιους να εισαχθούν στην σχολή επιλογής τους. Τα προηγούμενα χρόνια, ο υποψήφιος συμμετείχε στις υποχρεωτικές αθλητικές δοκιμασίες με στόχο να συγκεντρώσει επιπλέον μόρια. Τα οποία προστίθονταν στην βαθμολογία του στις πανελλαδικές. Δεν υπήρχαν υποχρεωτικά όρια για να περάσουν όπως στα σώματα ασφαλείας. Ακόμα και να μην συγκέντρωναν κανέναν βαθμό, αν είχαν "γράψει καλά" στις εξετάσεις, θα μπορούσαν να εισαχθούν.
Πλέον έχει μπει ένα υποχρεωτικό όριο. Αυτό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Υπολογίζεται αν πάρουμε την μέση βαθμολογία όλων των υποψηφίων στα 3 αγωνίσματά τους και την πολλαπλασιάσουμε με το 0,7. Πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι ένας υποψήφιος μπορεί να χρειαστεί μέση επίδοση τουλάχιστον 4,5-6/20 για να έχει δικαίωμα εισαγωγής. Γεγονός που απαιτεί μία σχετική αθλητική ικανότητα και εξοικείωση με τις δοκιμασίες.
Είναι ένα μέτρο που δημιούργησε πολλές αντιδράσεις αλλά πρέπει πλέον να το λαμβάνουμε υπόψιν μας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στις σχετικές προκηρύξεις.
Ποιες είναι οι αθλητικές δοκιμασίες για εισαγωγή στο ΤΕΦΑΑ
Οι αθλητικές δοκιμασίες ή αλλιώς «αγωνίσματα» στα οποία μπορεί να εξεταστεί ένας υποψήφιος είναι 4. Από τις 4 επιλογές ο υποψήφιος διαλέγει τις 3, στις οποίες θεωρεί ότι έχει τις καλύτερες επιδόσεις. Οι επιλογές είναι για τους άντρες 200 μέτρα τρέξιμο, ρίψη σφαίρας 6 κιλών, άλμα εις μήκος και κολύμβηση 50 μέτρα ελεύθερο. Για τις κοπέλες είναι 200 μέτρα τρέξιμο, ρίψη σφαίρας 4 κιλών, άλμα εις μήκος, κολύμβηση 50 μέτρα ελεύθερο. Οι επιδόσεις διαφέρουν για τα δύο φύλα για την όσο γίνεται πιο αντικειμενική βαθμολόγηση.
Να σημειώσουμε ότι στόχος του υποψηφίου, δεν είναι απλώς να περάσει κάποιο όριο. Στόχος του είναι να επιτύχει την μέγιστη δυνατή επίδοση. Για αυτό και η προετοιμασία πρέπει να έχει ελαφρώς διαφορετικό και πιο αθλητικό χαρακτήρα.
Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις βαθμολογίες και τις επιδόσεις.
Στην συνέχεια θα κάνουμε μία αναλυτική παρουσίαση της κάθε δοκιμασίας, για να έχεις μία εικόνα, σε περίπτωση που δεν είχε τύχει μέχρι τώρα.
Τα αγωνίσματα που εξετάζονται στις εισαγωγικές εξετάσεις στο ΤΕΦΑΑ
Δρόμος τρεξίματος 200 μέτρων (Αγόρια-Κορίτσια).
Αποτελεί δρόμο μέγιστης ταχύτητας που περιλαμβάνει εκκίνηση από την αρχή της καμπής του σταδίου έως το τέλος της μεγάλης ευθείας. Θεωρείται αγώνισμα μέγιστης ταχύτητας διότι δεν διαρκεί όσο το 400άρι, αν και απαιτεί σημαντικό βαθμό ικανότητας διατήρησης της μέγιστης ταχύτητας. Είναι σαν 2 100άρια με μέγιστη προσπάθεια στην σειρά, με την διαφορά ότι η εκκίνηση γίνεται σε καμπή οπότε απαιτεί εξοικείωση με το τρέξιμο σε τέτοιες συνθήκες. Συνήθως εξετάζονται 3 υποψήφιες ταυτόχρονα δίνοντας εκκίνηση με βατήρα, στους διαδρόμους 4-5-6 με μικρή απόσταση μεταξύ τους, για να καλυφθεί η διαφορετική απόσταση που τρέχει κάποιος σε κάθε διάδρομο, λόγω της καμπυλότητας.
Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται: μέγιστη ταχύτητα, αντοχή στην ταχύτητα, ταχύτητα αντίδρασης. Απαραίτητη είναι επίσης η καλή δρομική τεχνική και η μυική δύναμη-ταχυδύναμη για την καλή επίδοση αλλά και την πρόληψη τραυματισμών
Σημείωση: Είναι σαφώς πιο εύκολο αγώνισμα από τα 400 μέτρα, αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Οι υψηλές εντάσεις απαιτούν πολύ καλή εξοικείωση με τις ταχύτητες και επίσης πολύ καλή ενδυνάμωση οπίσθιων μηριαίων, γενικά των ποδιών και του κορμού. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα αρχικά στάδια προετοιμασίες, δηλαδή να ακολουθηθεί πρόγραμμα με κατάλληλη επιβάρυνση για την αποφυγή τραυματισμών.
Άλμα εις μήκος (αγόρια-κορίτσια)
Η δοκιμασία του άλματος εις μήκος απαιτεί την μέγιστη δυνατή επιτάχυνση στην διαθέσιμη φόρα, το πάτημα με το ένα πόδι πριν τον βατήρα, καθώς και την προσγείωση στο σκάμμα χωρίς να χαθεί απόσταση από λάθος ακούμπημα. Ένα πάτημα στο βατήρα μπορεί να αναλογεί 5-8 φορές το σωματικό μας βάρος. Οπότε αυτομάτως ο κίνδυνος τραυματισμού ανεβαίνει. Η ταχύτητα εκτέλεσης δυσκολεύει την εξάσκηση τεχνικής, συνεπώς απαιτεί καλό σχεδιασμό της προπόνησης και πολλές προασκήσεις.. Αρκεί βέβαια να νικηθεί ο φόβος του άλματος και να εκμεταλευετείς όλη σου την ταχύτητα. Η δοκιμασία αποτελείται από 3 τμήματα. Α) την φόρα Β) το πάτημα-άλμα Γ) αιώρηση Δ) την προσγείωση. Η τελική επίδοση εξαρτάται από την ταχύτητα που έχεις την ώρα που απογειώνεσαι καθώς και από το ύψος που έχει το κέντρο μάζας σου κατά την απογείωση. Συνεπώς απαιτεί όσο γίνεται καλύτερη φόρα και όσο γίνεται μικρότερη απώλειά της μέχρι το πάτημα. Συνήθως 40-60 μέτρα φόρας είναι αρκετά για έναν υποψήφιο. Το πάτημα στο άλμα πρέπει να γίνει με το ένα πόδι (το δυνατό σου) στο προκαθορισμένο όριο. Πρέπει να πατήσεις με όλο το πέλμα. Το όριο θέτει ο βατήρας. Αν τον περάσεις τότε η προσπάθεια κρίνεται άκυρη. Κατά την αιώρηση υπάρχουν διάφορες τεχνικές οι οποίες εξαρτώνται από το μήκος άλματος. Σε επιδόσεις κάτω από τα 5 μέτρα η τεχνική του 1,5 διασκελισμού ή του εκτατικού είναι οι πιο συνηθισμένοι. Κατά την προσγείωση προσπαθείς να πέσεις στο σκάμμα καθιστός και να μην ακουμπήσεις τα χέρια πίσω από το σώμα. Η τελική επίδοση μετριέται από την αρχή του βατήρα έως το πρώτο ίχνος που έχεις αφήσει στο σκάμμα, δηλαδή το κοντινότερο στον βατήρα. Ο υποψήφιος έχει στην διάθεσή του 3 προσπάθειες. Η επίδοση ακυρώνεται όταν ξεπεραστεί, έστω και ελαφρώς ο βατήρας, ή αποχωρίσεις από το σκάμμα πατώντας μέσα σε αυτό πριν από το σημείο προσγείωσής σου, και τέλος αν δεν περάσεις το όριο.
Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται: ταχύτητα, δύναμη, αλτικότητα
Σημείωση: Για να επιτύχεις στο άλμα εις μήκος απαιτείται κυρίως εξάσκηση στα τεχνικά στοιχεία. Για να αυξήσεις όμως σημαντικά την επίδοσή σου και να γλιτώσεις τραυματισμούς πρέπει αν δουλέψεις σημαντικά την μέγιστη δύναμή σου και την ταχυδύναμή σου. Σύμμαχός σου είναι η επανάληψη και η αρχή της σταδιακής αύξησης της επιβάρυνσης. Ποτέ μην επιχειρήσεις χωρίς εξοικείωση και καλή προθέρμανση να πηδήξεις με μέγιστη ένταση. Τέλος μείζονος σημασίας είναι ο υπολογισμός των μέτρων φόρας, έτσι ώστε να έχεις την μέγιστη δυνατή και να πατήσεις πριν το όριο του βατήρα. Η ακρίβεια στην εξέταση για τεφαα είναι αρκετά σημαντική. Ένα πάτημα αρκετά μακριά από τον βατήρα ή πάνω σε αυτόν μπορεί να σου στερήσει παραπάνω μόρια
Ρίψη σφαίρας 6 κιλών (αγόρια) και 4 κιλών (κορίτσια).
Το βάρος της σφαίρας αλλάζει στα 2 φύλα αλλά επίσης αλλάζει και η βαθμολογία των επιδόσεων. Στο αγώνισμα της σφαίροβολίας υποψήφιος παίρνει θέση στον ειδικό διαμορφωμένο κυκλικό χώρο την βαλβίδα. Η βαλβίδα έχει διάμετρο 2,135 μέτρα. Τόση είναι η μέγιστη φόρα που μπορεί να πάρει ο υποψήφιος για να ρίξει την σφαίρα. Αν περάσει το τελικό όριο που λέγεται αναστολές, η βολή θεωρείται άκυρη. Ο υποψήφιος πρέπει να ξεκινήσει από ήρεμη στάση μέσα στην βαλβίδα και να ρίξει την σφαίρα όσο πιο μακριά μπορεί με το ένα χέρι. Η τελική επίδοση μετριέται από την αρχή του αναστολέα μέχρι το πιο κοντινό σημείο προσγείωσης της σφαίρας στον αναστολέα. Η βολή δεν χρειάζεται να είναι τελείως ευθεία, αλλά επιτρέπονται και βολές με μικρή απόκλιση από αυτήν, εντός πλευρικών ορίων. Αν βγει εκτός αυτών, θεωρείται άκυρη η βολή. Η ρίψη αποτελείται από την α) αρχική θέση β) φόρα γ) τελική θέση-ρίψη δ) συγκράτηση. Σε αθλητικό επίπεδο, χρησιμοποιούνται 2 βασικές τεχνικές για την ρίψη της σφαίρας. Η O’ Brien (glide technique) και η περιστροφική Baryshnikov. Λόγω όμως της πολυπλοκότητάς τους, της μικρής διαφοράς στην επίδοση αλλά και των πολλών παραμέτρων που μπορεί να πάνε στραβά για έναν υποψήφιο με περιορισμένο χρόνο εξάσκησης, χρησιμοποιείται μία πιο απλή τεχνική. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει ένα «γκάλοπ» από πλάγια θέση σε σχέση με την ρίψη (λόγω της πολυπλοκότητας των τεχνικών η εξήγηση της τεχνικής ξεπερνάει τα όρια του άρθρου, μπορείτε να απευθυνθείται στον προπονητή σας (Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube.) H επίδοση εξαρτάται κυρίως από την ταχύτητα απελευθέρωσης της σφαίρας καθώς και από την γωνία με την οποία γίνεται η ρίψη. Η ταχύτητα από την μεριά της εξαρτάται από την σωστή τεχνική, την σωματική δύναμη και ταχυδύναμη του αθλητή. Είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Η γωνία απελευθέρωσης παίζει και αυτή τον ρόλο της. Γίνεται εύκολα κατανοητό αν σκεφτούμε πως επιλέγουμε να πετάξουμε μία μπάλα για να πάει μακριά. Συνήθως δίνουμε μία γωνία 45-60 μοιρών ασυναίσθητα, καθώς έχουμε συνηθίσει την επίδραση της βαρύτητας. Δίνεται δικαίωμα για 3 ρίψεις. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί μετά την ρίψη, ο ρίπτης να συγκρατηθεί εντός της βαλβίδας, γιατί αλλιώς θα θεωρηθεί άκυρη η βολή. Δίνεται δικαίωμα για 3 βολές με το ένα χέρι.
Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται. Δύναμη (όλο το σώμα), ταχυδύναμη. Σημαντική είναι και η σωστή τεχνική. Σημεία όπως η λαβή της σφαίρας, η θέση των χεριών, η αρχική και τελική θέση ρίψης, απαιτούν πολύ εξάσκηση.
Σημείωση: Είναι ένα αγώνισμα το οποίο επηρεάζεται σημαντικά από το επίπεδο δύναμης και ταχυδύναμης ενός ατόμου. Συνεπώς απαιτείται αρκετός χρόνος εξειδικευμένης προπόνησης δύναμης-ταχυδύναμης, αν είναι στόχος η μεγάλη βαθμολογία. Παράλληλα σημαντικό είναι να τηρείται το «μέτρο» και να μην εκτελείς πολλές ρίψης σε κάθε προπόνηση. Αντίθετα θα πρέπει να μην εκτελείς πάνω από 6-8 ρίψης μέγιστης έντασης ανά προπόνηση. Παράλληλα, να τηρείται σταδιακή αύξηση της επιβάρυνσης με την χρήση ελαφρύτερων σφαιρών, για να υπάρχει εξοικείωση.
50 μέτρα ελεύθερη κολύμβηση.
Η ελεύθερη κολύμβηση είναι η πιο γρήγορη τεχνική κολύμβησης και το πιο γνώριμο στυλ. Βέβαια προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας. Αν δεν έχουμε κάνει μαθήματα κολύμβησης και δεν έχουμε εξοικειωθεί με τις αναπνοές, τον συντονισμό χεριών ποδιών καθώς και με την σωστή θέση του σώματος στο νερό, θα δυσκολευτούμε αρκετά. Αν η μόνη μας επαφή είναι τα καλοκαιρινά μπάνια στην θάλασσα θα δυσκολευτούμε και μπορεί να αποτύχουμε. Ένας κολυμβητής από την μεριά του, «τρίβει» τα χέρια του, καθώς ο βαθμός 20 είναι σχεδόν σίγουρος. Η εξέταση λαμβάνει μέρος σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (50 μέτρων), συνήθως διαφορετική μέρα ή ώρα από τα άλλα αγωνίσματα. Κατά την εξέταση, ο υποψήφιος παίρνει θέση σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, περίπου 1,5 μέτρα πάνω από το νερό (βατήρας). Με το σήμα του αφέτη πρέπει να εκτελέσει βουτιά, χωρίς να χάσει χρόνο, και να διασχίσει λίγα μέτρα από την απόσταση, κάτω από την επιφάνεια του νερού. Στη συνέχεια να βγει στην επιφάνεια και να εκτελέσει κανονικά τις χεριές, τις ποδιές και τις αναπνοές, όσο πιο γρήγορα μπορεί, έως τον τερματισμό. Η προσπάθεια ολοκληρώνεται όταν ακουμπήσει τον απέναντι τοίχο της πισίνας. Κάθε υποψήφιος αγωνίζεται σε οριοθετημένη λωρίδα. Όπως γίνεται κατανοητό, πρέπει να υπάρχει εξοικείωση με την εκκίνηση, την βουτιά, το μακροβούτι και την τεχνική του ελεύθερου στυλ. Ο υποψήφιος έχει δικαίωμα για μία προσπάθεια. Παράλληλα θα πρέπει να φοράει ειδικό κολυμβητικό μαγιό και γυαλιά για νερό.
Φυσικές ικανότητες που απαιτούνται: Μυική αντοχή. Απαραίτητη είναι και η γνώση της σωστής κολυμβητικής τεχνικής (αναπνοή, ποδιές, χεριές)
Σημείωση: Απαιτεί την εξειδικευμένη έμφασή της σαν δοκιμασία. Συνήθως γίνεται το λάθος να παραληφθεί από την προετοιμασία λόγω των απαιτήσεων σε εγκαταστάσεις και χρόνο. Αν έχεις κατασταλάξει ως προς τον στόχο σου, ιδανικό θα ήταν με την πρώτη ευκαιρία να γραφτείς σε κάποιο δημοτικό κολυμβητήριο και να ακολουθήσεις τμήματα εξάσκησης. Επίσης μπορείς να πραγματοποιήσεις ατομικά μαθήματα με τον προπονητή της επιλογής σου. Το καλοκαίρι ειδικά, οι δυνατότητες αυξάνονται λόγω του ανοίγματος των καλοκαιρινών κολυμβητηρίων. Εμπόδιο συνήθως είναι οι περιορισμοί σε χρόνο και χώρο στα δημόσια κολυμβητήρια. Συνήθως επιλέγεται σαν δοκιμασία από τους σχετικούς με την κολύμβηση, αλλά ειδικά για τα αγόρια, ίσως να είναι πιο εύκολο να συγκεντρώσουν περισσότερα μόρια σε σχέση με κάποια από τις άλλες δοκιμασίες. Κάποιος για παράδειγμα που έχει έναν τραυματισμό στο γόνατο, καλύτερα να το προτιμήσει από το άλμα εις μήκος. Η αν δεν νιώθει ιδιαίτερα γρήγορος, να το προτιμήσει από το 400άρι-200άρι. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέραμε θα πρέπει να υπάρχει καλή εξοικείωση με το νερό.
Κλείνοντας,
είναι πολύ χρήσιμο για έναν υποψήφιο που ξέρει από νωρίς ότι θέλει να εισαχθεί στο ΤΕΦΑΑ να εκτελέσει τεστ επιδόσεων, για να εξακριβώσει ποιες από τις 4 δοκιμασίες του ταιριάζουν για καλύτερη απόδοση. Έτσι να διαλέξει τις 3 στις οποίες θα προπονηθεί. Χρήσιμη είναι λοιπόν η επαφή με έναν εξειδικευμένο προπονητή ή ομάδα προετοιμασίας. Αν έχεις ως στόχο να «πιάσεις» υψηλή επίδοση θα πρέπει να επενδύσεις αρκετό κόπο και σωστή μέθοδο για να το πετύχεις. Αν είσαι αθλητής, αλλά δεν έχεις την δυνατότητα να προπονηθείς εξειδικευμένα, μπορείς να πετύχεις επιδόσεις 1400-2200 μόρια σχετικά εύκολα.
Ο μέσος όρος μορίων που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι που καταφέρνουν να εισαχθούν είναι κοντά στα 1600-2200. Η καλή επίδοση απαιτεί υψηλή αθλητική ικανότητα και πολύ λίγοι υποψήφιοι καταφέρνουν να συγκεντρώσουν πάνω από 3.500 μόρια. Οι οποίοι συνήθως διαθέτουν ισχυρό αθλητικό υπόβαθρο. Εσύ κατά βάση πρέπει αν δώσεις έμφαση στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η κατάλληλη, συστηματική και μεθοδική προετοιμασία μπορεί να σου δώσει από την μεριά του βέβαια σημαντικό bonus μορίων και να μην είχες άγχος από το κατώτατο όριο εισαγωγής.
Αν το ΤΕΦΑΑ είναι πρώτος σου στόχος, όπως ήταν σε εμάς, τότε δώσε έμφαση και στους δύο παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η εισαγωγή σου. Καλή σου επιτυχία.
Πίνακας βαθμολογίας θηλέων
Πίνακας βαθμολογίας αρρένων
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας
Από την ομάδα του Workout Intelligence.
Αν θέλετε να προετοιμαστείτε με την ομάδα μας δια ζώσης ή εξ αποστάσεως για την βέλτιστη συλλογή μορίων
επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail iworkoutintelligence@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας μας στο www.workoutintelligence.com
Comments